Algemene informatie

Stichting Club en Buurthuiswerk Edam-Volendam

De Stichting Club en Buurthuiswerk Edam-Volendam is
een instelling voor sociaal-cultureel werk voor alle
leeftijdgroepen en alle mogelijke doelgroepen.

Meer informatie »

Contactgegevens

Adres:

W.J. Tuijnstraat 15
1131 ZH Volendam

Telefoon:

0299 36 33 28

E-mail:

info@cbwedamvolendam.nl

 

Schaakactiviteiten in Pop- en Cultuurhuis PX

aaa

In Pop- en Cultuurhuis PX vonden in 2012 diverse schaak- en denksportactiviteiten plaats. Op maandagmiddag wordt wekelijks een denksportclub, onderdeel van de Seniorenclub 65+, georganiseerd. Er kan dan worden geschaakt, gedamd, gebridged, geklaverjast en gepoold. Doelgroep voor deze activiteit zijn in eerste instantie oudere senioren, doorgaans gepensioneerden, maar ook anderen zijn welkom. Deze activiteit vindt plaats onder de bezielende leiding van schaker Frans Vlugt.

In het sportseizoen 2010-2011 heeft Schaakclub Volendam opnieuw een jeugdafdeling opgericht. Dit kon worden gerealiseerd door op Volendamse en Edamse basisscholen in samenwerking met De Sportkoepel het schaakspel bekend te maken bij de jeugd en zo door deze promotie de interesse bij de jeugd te wekken. Clubavond van de jeugdafdeling iedere woensdagavond van 7 tot 8 uur in het PX. Aan het eind van het schaakseizoen, mei 2012 was de jeugdafdeling gegroeid tot zo’n 14 enthousiaste schakertjes, jongens zowel als meisjes. Op deze wijze wist de jongste jeugd met een heel positieve activiteit het PX te vinden. Bedoeling is deze jeugdschaakgroep minstens zo groot te houden of nog iets te laten groeien mede door de jaarlijks terugkerende promotie onder de groepen 5 van de basisscholen.

Door de intrek in het PX van Schaakclub Volendam heeft ook de senioren-afdeling van de schaakclub een positieve impuls gekregen. Er wordt wekelijks op donderdagavond geschaakt in het studiezaaltje op de 2e verdieping  van het PX. Sinds de intrede in het PX is de schaakclub gegroeid van 14 tot eind 2012 21 enthousiaste leden. Externe wedstrijden werden in 2012 op dinsdag gehouden, omdat dit enerzijds qua accommodatie mogelijk was en anderzijds tegemoet kwam aan de beperkte ruimtecapaciteit in het studiezaaltje.

In de weken voor Pasen werd het jaarlijks terugkerende Scholenschaaktoernooi voor het eerst georganiseerd in het PX. Het was de 26ste keer dat dit schaaktoernooi voor de basisscholen van Edam-Volendam door de Schaakclub werd georganiseerd, de vorige 25 edities vonden plaats in de aula van De Springplank. Omdat de schaakclub, inclusief de jeugdafdeling in seizoen 2011 – 2012 in het PX is ingetrokken lag het organiseren van het Scholenschaaktoernooi binnen de muren van de PX voor de hand: het is één van de doelstellingen van het PX de jeugd aan zich te binden met positieve, boeiende activiteiten en denksporten horen daarbij.

In een Schaak-Instuif op de zondagochtend voorafgaand aan het scholenschaaktoernooi werden kinderen die nog niet konden schaken de spelregels bijgebracht, zodat ze de week daaropvolgend gewoon konden meedoen. Het toernooi werd op de drie daaropvolgende zondagochtenden gespeeld in ’t Spoor. Er waren in totaal 37 deelnemende kinderen, die gezeten achter de borden met  vaak meegekomen ouders  ’t Spoor volledig vulden. Kinderen van alle acht Basisscholen van Volendam namen deel. Er werd zowel om een persoonlijk kampioenschap gespeeld als om het scholenklassement. Het is erg een leuk toernooi geworden, waarbij de Petrusschool voor het eerst in 26 jaar het toernooi wist te winnen, gevolgd door de grote favoriet De Springplank en op de 3e plaats de Jozefschool. Niet verrassend moesten de individuele winnaars vooral gezocht worden onder de leden van de jeugdafdeling van de schaakclub. Het toernooi is iedereen goed bevallen, in 2013 is een vervolg in het PX gepland.