Algemene informatie

Stichting Club en Buurthuiswerk Edam-Volendam

De Stichting Club en Buurthuiswerk Edam-Volendam is
een instelling voor sociaal-cultureel werk voor alle
leeftijdgroepen en alle mogelijke doelgroepen.

Meer informatie »

Contactgegevens

Adres:

W.J. Tuijnstraat 15
1131 ZH Volendam

Telefoon:

0299 36 33 28

E-mail:

info@cbwedamvolendam.nl

 

Het CBW Stelt zich voor

De komende weken zullen we de medewerkers van diverse afdelingen van het Club- en Buurthuiswerk Edam-Volendam aan het woord laten om te vertellen hoe het met hun activiteiten in coronatijd gaat en welke activiteiten ze allemaal van plan zijn te organiseren als er weer meer mogelijk is.

We beginnen deze keer met Cynthia. Zij houdt zich in haar werk bezig met het kinderwerk van het CBW. De activiteiten voor kinderen van het CBW hebben als doel de jeugd te laten opgroeien tot zelfstandige en zelfredzame volwassenen, door ze te laten samenspelen, hun talenten te leren kennen en ontwikkelen, te laten wennen aan groepsprocessen, rekening te laten houden met de ander en vooral om veel plezier met elkaar te hebben. Veel van de kinderactiviteiten organiseert het CBW samen met de Sport-Koepel onder de noemer Kansrijk Edam-Volendam.

Kun je iets over jezelf vertellen?

Mijn naam is Cynthia, ik ben 23 jaar oud en woon in Volendam. 3,5 jaar geleden ben ik bij het CBW terecht gekomen voor mijn eindstage van de opleiding HBO Pedagogiek. Na het afronden daarvan heb ik mijn scriptie geschreven bij het CBW en kreeg daarop aansluitend een baan aangeboden.

Voor het CBW organiseer ik de kinderactiviteiten, ben ik pedagogisch coach van de pedagogische medewerkers en ook invalkracht bij de peuterspeelzalen van het CBW en kinderdagverblijf Bambi.

Wat voor kinderactiviteiten worden er zoal georganiseerd?

Wij hebben een heel breed aanbod aan activiteiten die op meerdere plekken in onze gemeente plaatsvinden. Dit varieert van jeugdschaken tot circusactiviteiten, van dans- tot aan muzieklessen. Samen met mijn collega Ede en een heleboel vrijwilligers proberen wij de kinderen zoveel mogelijk te bieden. Om maar even wat voorbeelden te noemen kun je denken aan de crea-club, de timmerclub, de Kidsclub en een heleboel dansgroepen. Maar ook grotere evenementen zoals kindercarnaval, het tropisch pleinfeest en het Slobbelandkamp vallen hieronder.

Welke rol speelt kinderwerk binnen onze gemeente?

Vanuit Kansrijk worden er per week ontzettend veel activiteiten aangeboden voor de kinderen. Wij proberen deze door de hele gemeente aan te bieden zodat we goed bereikbaar zijn voor iedereen. Zo komen we in contact met kinderen en ouders uit de hele gemeente, waardoor we weer snel kunnen inspelen op de behoeftes die bestaan. Ook staan we altijd open voor nieuwe of frisse ideeën en gaan hier graag mee aan de slag.

Daarnaast starten we wanneer het weer mag met culturele lessen op de basisscholen. Hierdoor krijgen de kinderen op een leuke en leerzame manier te maken met kunst en cultuur en proberen wij de doorgaande leerlijn te stimuleren.

Verschillende generaties komen met elkaar in contact bij het CBW. Zo kunnen bij het oma-kind knutselen oma’s of opa’s met hun kleinkinderen komen knutselen en wordt er met de Kidsclub regelmatig iets lekkers gemaakt voor de senioren van Club 89 in PX.

Wat vind je leuk aan het kinderwerk en waar ben je trots op?

Ik vind het ontzettend leuk om met kinderen te werken. Kinderen hebben soms een hele andere kijk op de wereld en dat vind ik mooi om te zien. Ik vind het een uitdaging om elke keer iets te bedenken wat de kinderen leuk vinden om te doen en wil ze graag helpen bij hun ontwikkeling. Ik vind het belangrijk dat ze nieuwe dingen ontdekken en er op die manier achter komen wat ze leuk vinden of waar ze goed in zijn.

Ik ben trots op de diversiteit aan activiteiten die we de kinderen aanbieden. Zo ken ik ondertussen alle spelregels van het lasergamen, ben ik heel creatief geworden door alle knutsel- en bakactiviteiten en kan ik op cultureel gebied ook iets voor de kinderen betekenen.

Hoe ga je om met alle moeilijkheden en uitdagingen in deze coronatijd?

Gelukkig mogen wij als buurthuis nog kinderactiviteiten organiseren en hier zijn we de afgelopen tijd ook druk mee bezig geweest.

Er gelden natuurlijk wel maatregelen in ons gebouw. Daarom hebben de begeleiders een mondkapje op, houden wij afstand van elkaar en van de kinderen en halen wij de kinderen op bij de ingang zodat de ouders ons gebouw niet binnen hoeven te komen. Tijdens de activiteiten proberen we er alles uit te halen om het zo leuk mogelijk voor de kinderen te houden en gaan we graag in gesprek met ze. Op deze manier komen we veel te weten en horen we of er nog meer behoefte is aan bepaalde activiteiten in deze coronatijd en kunnen kinderen ook hun zorgen bij ons kwijt.

Wat zijn je wensen voor de toekomst?

Ik hoop op een Coronavrije toekomst waarin we weer van alles voor de kinderen kunnen organiseren en niks te gek is. Ik hoop dat we alle activiteiten die nu stil liggen weer door kunnen laten gaan en er een hoop nieuwe activiteiten georganiseerd kunnen worden. De bouwspeelplaats staat natuurlijk nog op de planning en het lijkt me ontzettend leuk om daar wat voor de kinderen te organiseren.

En daarnaast zou ik in de toekomst graag nog meer ideeën van ouders en kinderen willen ontvangen. Dat werkt voor mij heel inspirerend en daardoor kan ik nog vraaggerichter te werk gaan. Dus heb je een leuk idee mail het naar cynthia@cbwedamvolendam.nl