Algemene informatie

Stichting Club en Buurthuiswerk Edam-Volendam

De Stichting Club en Buurthuiswerk Edam-Volendam is
een instelling voor sociaal-cultureel werk voor alle
leeftijdgroepen en alle mogelijke doelgroepen.

Meer informatie »

Contactgegevens

Adres:

W.J. Tuijnstraat 15
1131 ZH Volendam

Telefoon:

0299 36 33 28

E-mail:

info@cbwedamvolendam.nl

 

Het CBW stelt zich voor: seniorenwerk

We laten weer één van de medewerkers van het Club- en Buurthuiswerk Edam-Volendam zichzelf en haar werk voorstellen door te antwoorden op enkele vragen.

Deze keer introduceren wij Marlies. Marlies is seniorenwerker bij het CBW. Het CBW ondersteunt en motiveert ouderen de deur uit te gaan en deel te nemen aan sociale en culturele activiteiten. Het accent hierbij ligt op de WMO-gedachte (Wet Maatschappelijke Ondersteuning): mensen zo lang mogelijk in staat te stellen mee te doen in de samenleving. Ouderen die enkele malen per week de deur uit kunnen gaan en contact hebben met leeftijdgenoten, voelen zich over het algemeen prettiger en fitter. Ze kunnen hierdoor ook vaak langer zelfstandig blijven wonen.

Kun je iets over jezelf vertellen?

Ik ben Marlies en ik werk 2,5 dag per week als seniorenwerkster bij het Club- en Buurthuiswerk. Ook ben ik bij activiteiten betrokken, wanneer we merken dat daar vraag naar is. Zoals bijvoorbeeld Ontmoet Ons (samen eten met vluchtelingen), het Oogcafé (informatieve bijeenkomst voor slechtzienden), mannengroep voor anderstaligen, en Chill Aut (voor jongeren met autisme).

Wat betekent het CBW voor senioren in onze gemeente?

In zowel Volendam als Edam zijn er heel veel activiteiten voor senioren, die vaak worden begeleid door vrijwilligers. Die vrijwilligers zijn heel waardevol voor het seniorenwerk. Ons aanbod is echt divers; van dinerservice en werken aan je fitheid tot soosmiddagen. Zodra het kan starten we met een seniorenatelier in De Singel en de Slimotheek in PX. Zo kan iedereen terecht bij het CBW. Ook in deze tijd proberen we met mensen in contact te blijven, door te bellen of kleinschalige contactmomenten te organiseren.

Zijn er nog organisaties binnen onze gemeente waar je mee samenwerkt?

Bij zowel de seniorenactiviteiten als de andere activiteiten waar ik bij betrokken ben werken we veel samen met andere organisaties uit de gemeente. Bijvoorbeeld de zorgcirkel, SMD, WonenPlus, Invident, Visio. Met elkaar kunnen we mooie activiteiten voor mensen neerzetten en bereiken we veel mensen. We hebben ook bijgedragen aan het project Oude Meesters, dat was gericht op cultuur voor senioren en we zijn van plan daar meer vervolg aan te geven.

Wat vind je leuk aan je werk en waar ben je trots op?

Voor mij is het CBW een hele fijne plek om te werken; het is heel divers, veel interactie met mensen, veel samenwerking en leuke collega’s. We kunnen met elkaar echt iets voor mensen betekenen en daar ben ik wel trots op. We zorgen voor een plek om anderen te ontmoeten, iets te leren, iets te doen, netwerk uit te breiden etc. We verbinden mensen met elkaar, zo doen we ook elk jaar mee aan Burendag en NLdoet, dat zijn ook altijd leuke dingen om te organiseren.

Hoe ga je te werk in deze coronatijd?

Gelukkig mogen we voor kwetsbare groepen nog activiteiten door laten gaan. Wel gelden ook daar natuurlijk de coronaregels. Daarnaast proberen we samen met andere organisaties o.a. een telefonische activiteit op te zetten, 1 op 1 wandelen en het zou leuk zijn als bijvoorbeeld de scootmobielclub buiten weer van start kan als het mooier weer wordt. Er kan natuurlijk heel veel niet in coronatijd maar ik kijk graag naar wat er wel kan.

Hoe zie je de toekomst?

Positief, met mooie activiteiten.