Algemene informatie

Stichting Club en Buurthuiswerk Edam-Volendam

De Stichting Club en Buurthuiswerk Edam-Volendam is
een instelling voor sociaal-cultureel werk voor alle
leeftijdgroepen en alle mogelijke doelgroepen.

Meer informatie »

Contactgegevens

Adres:

W.J. Tuijnstraat 15
1131 ZH Volendam

Telefoon:

0299 36 33 28

E-mail:

info@cbwedamvolendam.nl

 

Het CBW stelt zich voor: Pop- en Cultuurhuis PX

Medewerkers van het Club- en Buurthuiswerk Edam-Volendam vertellen hoe het met hun activiteiten gaat in coronatijd en welke activiteiten er op stapel staan zodra er weer meer mogelijk is.

Deze keer introduceren wij Bianca. Bianca is programmeur voor Pop- en cultuurhuis PX, dat een belangrijk onderdeel is van Club- en Buurthuiswerk Edam-Volendam. Het doel van Pop- en cultuurhuis PX is om een breed en kwalitatief programma te bieden voor diverse doelgroepen binnen onze gemeente en de regio. Daarnaast speelt het cultuurhuis en podium een belangrijke rol in de talentontwikkeling.

Kun je iets over jezelf vertellen?

Mijn naam is Bianca, ik ben 45 jaar oud en woon in Volendam. Ik ben in 1995 begonnen als vrijwilliger bij de werkgroep ..Tandeloos en in 1998 ben ik in dienst gekomen bij het CBW. In eerste instantie als tiener- en jongerenwerker en later ben ik de activiteiten en de programmering van talentontwikkeling gaan doen. Daarbij organiseer en coördineer ik de grote evenementen van de PX waaronder het 3e Klaphekfestival en Kunst Kijken in Volendam. Tevens coördineer ik onze muziekschool PX Muziekfabriek. In mijn vrije tijd ben ik bestuurslid en programmeur bij het Singelfestival in Edam en neem ik plaats in het Cultuurplatform van Edam-Volendam.

Hoe ziet een doorsnee jaar van het PX programma eruit?

In “normale” tijden hebben we altijd een druk programma in de PX. Iedere week organiseren we dan diverse activiteiten en evenementen. We hebben voornamelijk bandoptredens staan en geven aandacht aan film, DJ’s, theater en cabaret. Ik mik er op breed te programmeren zodat er voor iedereen wel wat te vinden is in de PX. Dat varieert dus van populaire bandavonden met lokale bands tot de meer vernieuwende bands en acts voor het publiek dat graag iets nieuws ontdekt. Dat zorgt voor een mooie dynamiek in het programma.

Daarnaast geven we in ons programma het talent van de toekomst een podium. De ervaring en ondersteuning die wij bieden zijn belangrijk in de ontwikkeling van beginnende muzikanten en artiesten. Onze muziekschool is daar natuurlijk een belangrijk onderdeel van. Daar begin je met het leren spelen van een instrument. We hebben inmiddels zo’n 180 leerlingen per week die op diverse instrumenten les krijgen van een team van 9 professionele docenten. Daar zijn we trots op.

De hoogtepunten van het jaar zijn voor mij het 3e Klaphekfestival en Kunst Kijken. Aan de voorbereiding van deze evenementen werk ik zowat het hele jaar. Het is echt erg leuk om zo’n proces mee te maken en dan te zien hoe het uitpakt tijdens het evenement zelf. Al zijn evenementen heel verschillend, de sfeer en de reactie van het publiek en de deelnemers maken het altijd weer bijzonder.

Wat is leuk aan je werk en waar ben je trots op?

Het leuke van mijn werk is de diversiteit, het omgaan met verschillende mensen en de reactie van bezoekers als een evenement geslaagd is. Ik word er blij van wanneer ik zie dat we jong talent op weg hebben kunnen helpen en dat ze verder komen buiten onze gemeente. We hebben echt uitzonderlijk veel talent hier. Tot slot ben ik er trots op dat we vanuit het CBW een professioneel podium hebben weten op te bouwen dat nu onderdeel is van de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals; dé professionele podia organisatie van Nederland. Dit creëert perspectieven voor de toekomst.

Hoe is dit afgelopen jaar verlopen?

Het is voor ons net als voor iedereen een vervelende tijd. Plannen heeft geen zin en we moeten constant evenementen verzetten. Daarbij is er geen perspectief op wanneer er weer dingen kunnen en moet je dus voorbereid zijn op alle mogelijke scenario’s. Nogal ingewikkeld. Wel hebben we samen met de L.O.V.E. het PX Live programma gemaakt waarin cultuurmakers uit de hele gemeente in beeld zijn gebracht. Daarnaast zijn we nieuwe samenwerkingen aangegaan, bijvoorbeeld met de andere podia van Noord-Holland en zetten we samen nieuwe brede talentontwikkelingsprojecten op, zoals de Waterlandse Popprijs.

Hoe zie je de toekomst?

Positief. Er komt een tijd dat we weer open mogen en weer mooie dingen kunnen organiseren. In de tussentijd hebben we de tijd gehad na te denken over hoe we dingen nog beter kunnen gaan doen en dat zal ook wel weer zijn vruchten afwerpen. Het is wel te hopen dat die positieve toekomst snel komt, want ook voor ons is het moeilijk om het hoofd boven water te houden.