Algemene informatie

Stichting Club en Buurthuiswerk Edam-Volendam

De Stichting Club en Buurthuiswerk Edam-Volendam is
een instelling voor sociaal-cultureel werk voor alle
leeftijdgroepen en alle mogelijke doelgroepen.

Meer informatie »

Contactgegevens

Adres:

W.J. Tuijnstraat 15
1131 ZH Volendam

Telefoon:

0299 36 33 28

E-mail:

info@cbwedamvolendam.nl

 

Het CBW stelt zich voor: Bambi

Medewerkers van het Club- en Buurthuiswerk Edam-Volendam wat voor impact corona heeft gemaakt
op hun werk.

Deze keer introduceren wij Lianne. Lianne is leidinggevende bij Kinderdagverblijf Bambi. Bij het kinderdagverblijf streeft iedereen ernaar om Bambi een omgeving te maken waar kinderen zich veilig en vertrouwd voelen en samen met elkaar spelen, ontdekken en leren.

Kun je iets over jezelf vertellen?

Mijn naam is Lianne Douma, Ik werk alweer 13 jaar in de kinderopvang waarvan de afgelopen 4 jaar bij kinderdagverblijf Bambi.

Wat is jouw rol bij het kinderdagverblijf Bambi?

Als leidinggevende bij kinderdagverblijf Bambi help ik het team van Bambi te ontwikkelen. Met een sterk team kunnen de
kinderen bij Bambi zich optimaal ontwikkelen. Daarbij zorg ik dat ik op de hoogte ben van laatste ontwikkelingen in de kinderopvang. De kinderopvang ontwikkelt zich in een rap tempo, dit geeft ons geregeld nieuwe pedagogische invalshoeken. Als team wil je hier steeds in meegroeien. Samen met het team zorgen wij zo dat een kind volledig tot bloei kan komen bij Bambi.

Wat vind je leuk aan je werk en waar ben je trots op?

Het werken in de kinderopvang brengt ontzettend veel plezier met zich mee. Je kan ieder kind zien groeien in zijn of haar talent. Je ziet al jong het eigen karakter en het talent van een kind.  Bij Bambi staat een pedagogisch, professioneel team, dat de hoge kwaliteit van de kinderopvang waarborgt. Het belang van de kinderen staat bij ons altijd voorop.  Ik ben dan ook heel trots op het team wat er nu staat. Zij zorgen ervoor dat ieder kind in ontwikkeling blijft.

Welke invloed hebben de sluitingen vanwege corona gehad op het werk en de kinderen?

Toen de deuren voor de eerste keer werden gesloten moesten we bedenken hoe we dit zo goed mogelijk konden begeleiden. Er kwamen een hoop vragen, voor de ouders en onszelf, en er waren een hoop onduidelijkheden. De gemeente heeft ons ontzettend goed geholpen en we bleven onderling goed in contact om elke verandering te bespreken.

Tijdens de coronasluiting snapten wij heel goed dat ouders juist op dat moment de kinderopvang hard nodig hadden. Ga maar eens thuis werken met één of meer kinderen om je heen die graag aandacht van je willen hebben. Wij vonden het dan ook ontzettend lastig om de klanten te weigeren op basis van het rijksbeleid. Onze ouders hadden gelukkig veel begrip en zijn klant gebleven, we hebben veel nieuwe klanten mogen verwelkomen en daar zijn wij ze ontzettend dankbaar voor.

We hebben geprobeerd door middel van het rondbrengen van tasjes en het maken van filmpjes ouders te helpen om activiteiten te doen met de kinderen. Tegelijkertijd moest er noodopvang worden opgericht voor bestaande klanten en ouders die dit hard nodig hadden.

Toen de deuren weer helemaal open mochten waren we ontzettend blij. Achteraf gezien hadden we de binnenkomst van de kinderen moeten filmen. Kinderen gaven elkaar een knuffel en waren blij om vriendjes en vriendinnetjes weer te zien. En natuurlijk waren de kinderen blij om weer bij Bambi te zijn en mee te doen met de activiteiten. Het bracht weer de sociale contacten, structuur en uitdaging in de ontwikkeling van de kinderen. We hopen oprecht dat we de deuren dan ook niet meer hoeven te sluiten.

Kun je wat vertellen over het nieuwe kindcentrum dat gepland staat?

In 2021/2022 wordt er een nieuw kindcentrum gebouwd, waar wij als CBW naartoe verhuizen. Het is een fantastisch kans om een mooi kindcentrum neer te zetten binnen onze gemeente waarin peuterspeelzalen en kinderopvang samen kunnen groeien. Op dit moment zitten we in de afronding van de ontwerpfase en kijken we naar hoe wij het kindcentrum gaan inrichten. We streven naar een innovatief kindcentrum waar ieder kind tot zijn recht kan komen. We hopen dat de bouw snel van start zal gaan.

Wat hoop je voor de toekomst van kinderopvang?

Er zijn veel landelijke ontwikkelingen, één daarvan is het streven om de kinderopvang gratis te maken voor ieder kind. Hoe mooi zou het zijn als ieder kind naar de kinderopvang zou mogen om zichzelf te kunnen ontwikkelen? Wij zien dit als een grote kans voor de hele samenleving.