Algemene informatie

Stichting Club en Buurthuiswerk Edam-Volendam

De Stichting Club en Buurthuiswerk Edam-Volendam is
een instelling voor sociaal-cultureel werk voor alle
leeftijdgroepen en alle mogelijke doelgroepen.

Meer informatie »

Contactgegevens

Adres:

W.J. Tuijnstraat 15
1131 ZH Volendam

Telefoon:

0299 36 33 28

E-mail:

info@cbwedamvolendam.nl

 

Tekenen en Schilderen

Onderdeel van Cursussen en Clubs
Tekenen en schilderen van het Club- en Buurthuiswerk Edam-Volendam is een cursus zowel voor beginners als voor gevorderden. De cursus wordt gegeven op woensdagavond en op donderdagmiddag en gaat per blok van 15 lessen van elk 2 uur. De begeleiding is individueel en de groepsgrootte is maximaal 15 personen. Technieken en onderwerpen worden gekozen in overleg met de docent en stapsgewijs komen tal van materialen en werkwijzen aan de orde. Materialen die gebruikt kunnen worden zijn potlood, houtskool, pastelkrijt, pen en inkt, gouache, aquarel, olie en acrylverf.
Voor beginners wordt altijd eerst aandacht gegeven aan het tekenen naar de waarneming waarbij gelet wordt op verhoudingen en licht-donkere contrasten van het voorwerp. De oefeningen zijn met potlood waarvan verschillende soorten harde en zachte gebruikt worden. Daarna wordt er een eenvoudige kleuren oefening gemaakt en onderscheid gemaakt tussen koude en warme kleuren met gouache verf. Deze verf is een in water oplosbare verf. Als vervolg hierop wordt een eenvoudig landschap in koude of warme kleuren. Daarna kiest de cursist in overleg zelf zijn onderwerpen uit en materialen.
Na het schilderen met gouache wordt er vaak geschilderd met acrylverf. Een moderne verfsoort op kunstenaars basis, die snel droogt en waarmee zowel dik (als olieverf) als dun (als aquarelverf). Met deze verf kan op verschillende ondergronden geschilderd worden, papier, karton of doek.
Een logisch vervolg op het schilderen met acrylverf is het schilderen met de eeuwen oude maar nog steeds populaire olieverf. In tegenstelling tot de acrylverf die in 5 minuten droogt, heeft olieverf vaak een week nodig alvorens het weer overgeschilderd kan worden. Doordat de verf lang nat blijft, kunnen er allerlei genuanceerde overgangen gemaakt worden. Het zogenaamde nat in nat schilderen.Transparante lagen bewerkt men door over een droge laag een nieuwe laag aan te brengen. Olieverf kan op verschillende ondergronden geschilderd worden, op olieverfpapier, hout of geprepareerd doek. Als het werkstuk klaar is wordt het gevernist opdat het zijn glans behoudt. Een andere populaire verfsoort is het aquarelleren. Aquarel is wel een van de moeilijkste schildertechnieken die er zijn. Corrigeren en veranderen is bijna niet mogelijk. Vaak moet opnieuw begonnen worden.
Met aquarelverf kan op hele subtiele wijze, ogenschijnlijk eenvoudig mooie effecten gemaakt worden, zoals het nat in nat mengen van ingewassen wolkenluchten. Van de tekenmaterialen mag zeker niet ontbreken, het pasteltekenen. Pastels zijn zachte gekleurde krijtjes die zich eenvoudig laten mengen op het papier en leent zich bij uitstek tot het tekenen van een portret of landschap. Als afsluiting kan het werkstuk in een pas-par-tout gezet worden. In het lokaal is een snijnet en een liniaal met snijmesjes aanwezig voor het snijden van rechte of schuine kanten.

WANNEER:
op woensdag 19.30 – 21.30 uur
of donderdag 14.00 – 16.00 uur

Deze cursus wordt 2 keer per jaar aangeboden, in het voor- en najaar.

LOCATIE:
In het lokaal Multi 3 van het Maria Goretti gebouw

KOSTEN:
voor 15 lessen € 110,- euro , dit is inclusief het basismateriaal
DOCENT:
Waalko Brouwer
Wilt u meer informatie of wilt u zich aanmelden?
Neemt u dan contact op met Kantoor CBW, telefoon: 0299-363328 of e-mail: info@cbwedamvolendam.nl